Larven in de lente

Klinkt ergens wel wat romantisch, toch? Larven in de lente. Vogels hadden ook dit voorjaar (koud, nat, droge zomer vorig jaar) weer moeite voldoende larven voor hun jongen te vinden. Dus vullen wij hun voedselvoorraad in de lente aan. Lees hier hoe en wat!

Gedoe met de drone

Vermoedelijk zijn de meeste lezers langzamerhand hun zomervakantie aan het voorbereiden. Ik ook! Maar elk jaar valt me pas tijdens de vakantie op hoe weinig ik heb geleerd van de voorgaande jaren. Daarom blik ik tijdens deze voorbereidingen maar eens terug op de vorige zomer. Meer precies: op gedoe met de drone. Lees verder!

Mislukt…

Uitsluipers zijn leuker dan insluipers. Hoewel ook dat uitsluipen ook nog wel eens mislukt. Lees verder!

Muurrouwzwever (deel 2)

De muurrouwzwever in de reprise: er was net een muurrouwzwever uit zijn larvenhuis gekropen. Een goed moment voor enige beschouwingen dienaangaande. Lees verder!

 

Hommelkoningin

Hoe weten hommels welke bloem al bezocht is door een voorganger? En wie was die enorme hommel die zojuist voorbij kwam? Lees hier verder…

De wolzwever in de reprise

Uitdrukkingen als  ‘ik hou het in de gaten’ gebruik ik over het algemeen om een inhoudelijk antwoord op een vraag (meestal een vraag aan mij om ergens actie op te ondernemen) te vermijden. In dit geval betrof het echter de wolzwever en die heb ik écht in de gaten gehouden. Lees hier verder!

Maagstenen

Dat klinkt als een vervelende aandoening. Maar neen. Een tijd geleden deed ik op het strand een aardige waarneming: ik zag een kraai steentjes eten. Wat was er aan de hand? Lees verder!

Insectenbrein

Insecten zijn niet slim: ze zijn slechts geprogrammeerd om een aantal gedragingen te vertonen. Bij sociale insecten zijn er wat meer gedragingen om uit te kiezen dus die hebben een iets groter brein. Veel wervender kan ik deze tekst niet maken.  Lees snel verder!

Gevlekte smalboktor

Boktorren zijn vaak mooie beestjes. Ik moest denken aan de (erg mooie) populierenboktor die ik ooit fotografeerde maar verdomd: ik kan die foto’s niet meer vinden, en het beestje zelf ben ik ook nooit meer tegengekomen. De gevlekte smalboktor is wat minder mooi, maar niet minder fascinerend. Lees verder!

Blauwe kiekendief

Ook vogels hebben de onhebbelijke gewoonte om niet te poseren voor foto’s. De blauwe kiekendieven zag ik telkens met slecht licht (druilerig weer) en met lelijke rommel op de achtergrond. Lees verder!

Doodskopzweefvlieg

Leven in – en van – rottende houtmolm, en rottend water. Dát is duurzaamheid! En dan toch uitgroeien tot zo’n prachtig beestje. De doodskopzweefvlieg. Lees hier verder!  

Wintermoeheid en enkele bemoedigende woorden

Ik word moe van donkergrijs decemberweer zoals vandaag. Wie dan googelt op ‘wintermoeheid’ komt terecht bij damesbladen. Daar hou ik niet van. En ik noem het ook liever fotoperiodiciteit, zoals bij planten en bomen. Maar binnenkort komt het licht weer terug! Ik wilde daar van alles over gaan schrijven toen me te binnen schoot: dat heb ik al gedaan! En recyclage is duurzaam. Lees hier verder!

Kluut

Kluut. Dat klinkt nogal lomp; zeker voor zo’n elegante vogel. De Fransen onderkenden dat en noemden de kluut l’avocette élégante. Maar dit terzijde. Ik zag afgelopen zomer kluten broeden en ze bleken honkvast, dus ik kon ze zo nu en dan opzoeken. Lees hier verder!

Muntkever

Een kweker vertelde me dat hij last had van rozemarijnkevers. Aangezien hij geen bestrijdingsmiddelen gebruikte, moest hij die kevers met de hand vangen.
‘Waar laat je ze dan?’
‘Onder mijn schoen.’.

Lees hier verder!

Egelproblemen

Een betere titel zou misschien zijn: problemen met egels. Want ik héb problemen met egels. En die egels kan het geen zak schelen. Lees hierrr verder!

Bruine kiekendief

Je zou denken dat iemand die kiekendief heet toch vooral op kuikens jaagt, maar de bruine kiekendief jaagt ook op watervogels. Ik zag laatst zelfs foto’s van een kiekendief die een eend – een wat kleinere soort meen ik – verdrinkt. Lees hier verder!

Roerdomp (2)

Tja. Wanneer je weet dat er roerdompen bij je in de buurt zitten ga je natuurlijk telkens even kijken. Vandaag zag ik een ouder landen in het riet. Aan de overkant zaten drie jongen. En een van die jongen was een daadkrachtig type; het jong zwom naar de overkant. Reigers (de familie van de reigerachtigen, waar de roerdomp toe behoort) kunnen zwemmen, maar dít had ik niet verwacht. Lees verder!

Roerdomp

Niet ver van waar wij wonen zitten roerdompen. Inderdaad: meervoud. Op aanwijzing van kornuiten van de plaatselijke vogelwerkgroep ben ik gaan kijken en verdomd: ik zat nog op de fiets toen de eerste over kwam vliegen. Later zag ik er nog twee vliegen en zo kreeg ik de roerdompenkoorts. Dus ik ben weer terug gegaan. Lees verder!

Gele kwikstaart

De gele kwikstaart is geel met groen en wit en het is een mooie vogel. Dit was mijn spreekbeurt.
Veel verder dan dit (stukje regressietherapie richting lagere school klas 3) kwam ik in eerste instantie niet toen ik dit ging typen. Maar na een tijdje bedacht ik wat meer. Goed en slecht nieuws, en een soort mindful (brrr) geblaat. Lees verder!

De groenpootruiter

Gisteren zag ik een groenpootruiter. In het Frans heet hij Chevalier aboyeur, blaffende ridder, en ik kan daar geen enkele reden voor bedenken. Het is vakantie en gelukkig heb ik nu ruimte in mijn hoofd om daarover na te denken. Lees hier verder!

De Nieuwe Driemanspolder

Vandaag met Bram (8) naar de Nieuwe Driemanspolder wezen kijken. De oude polder werd (het is bijna klaar) herontwikkeld tot piekwaterberging, en daar kun je nu eenmaal niets anders huisvesten dan natuur. Kortom: nieuwe natuur. Lees verder!

Zilverreigers

Zilverreigers zijn wit. Waarom ze dan toch zilverreiger genoemd worden? ‘Zilver-’ zal geïnterpreteerd moeten worden als ‘zilverwit’, ‘blinkend wit’. Ze werden al in de 19e eeuw werden ze zo genoemd, en ach, waarom ook niet. Lees hier verder!

Reuzenbever

Ik ken iemand, die woont in de uiterwaarden van de Lek (Ha, Erica!). Elk jaar zwemmen daar bevers, en ik heb al een paar keer geprobeerd ze te fotograferen. Tevergeefs. Ik en de bevers blijven elkaar tot nu toe mislopen. Lees hierrrr verder!

Sperwer in de tuin

Ik zou als natuurfilmer in Afrika naar de antiloop schreeuwen dat de leeuw eraan komt. De natuur komt later wel weer. Maar wat te doen met die sperwer in de tuin? Lees verderrrrr

Huismuis

Onder de bonte stoet van bewoners van onze tuin vinden we natuurlijk ook huismuizen. Ik zat een beetje om me heen te kijken in de tuin en toen zag ik ze weer. Onder het oude egelhuis (er waren hommels in komen wonen dus moesten we een nieuw egelhuis neerzetten), en in de de vogelkooi. Lees hierrrr verder!

Skelet onder de vloer

Zodra mensen weten dat je bovenmatig geïnteresseerd bent in de natuur, weten ze je te vinden. Vorig jaar kwam een buurman die een hoornaar in huis had aan de deur (“Ja, ik dacht: ik bel maar bij Dolf aan. Wat moet ik doen? Kun je meekomen?”). Dolle pret natuurlijk. Buurjongens die ergens een half rotte dode mees vonden aan de deur “We dachten dat jij wel zou weten waarom hij dood is.”. Lees verder, over mummies en ex-vriendinnen!

Schuilen bij de schapen

Natuurlijk: aan het einde van de regenboog staat een pot met goud. En ik keek naar het einde van de regenboog. Of was het het begin? Het kwam in elk geval steeds dichterbij – en de regen dus ook.
Ik was aan het wandelen en had mijn korte broek aan, en een trui. Lees verder!

De Mauritiaanse dodaars

De dodaars heet zo omdat hij een dotje veren (dod) op zijn achterwerk heeft. Maar de dodaars was niet de eerste die zo heette. De andere (en eerste) vogel die dodaars werd genoemd was de dodo: “Men vinter ook sekeren vogel, die van sommige Dodaersen genaemt wort, van andere Dronten, de eerste die hier arriveerden hietense walgh-vogels”.
Hoe zit dat? Lees verder!

Terug!

Het heeft een hele tijd geduurd maar ik ben er weer. Dat wil zeggen: hier. Het bouwen van een nieuwe website was veel lastiger dan ik had verwacht en ik ben nog steeds niet klaar maar ik kan weer berichten plaatsen. Het uiterlijk van mijn website is nog niet geheel naar believen, en mijn portfolio en dergelijken moeten nog in elkaar geknutseld worden maar dat komt de komende tijd wel.

Strontvlieg in de herfst

Mooie titel voor een lied. Het was ergens half november. Ik liep wat te mijmeren, en voor me zag ik weer een ander blad van mijn leven de grond raken. Maar ik had meteen genoeg van die melancholische toestand in mijn hoofd; ik was hier om de laatste libellen te zoeken en niet om bij elk vallend blad de bladeren van mijn leven die de grond raakten te herdenken. Ook al is het herfst. Lees verder!

Keizersvlieg

De keizersvlieg is de eerste die paraat staat om dode dieren op te ruimen. Maar wordt hij daarom gewaardeerd? Neen. Hoogstens door forensisch entomologen, die aan de hand van het ontwikkelingsstadium van de larven van de keizersvlieg kunnen bepalen hoe lang een lijk ergens ligt. Lees verder!

Hommels determineren

Het determineren van hommels is een drama. Natuurlijk, het kan altijd erger; van het determineren zweefvliegen word ik s’nachts zeer regelmatig gillend wakker. Maar de hommels zijn ook lastig. Lees verder!

Lente in augustus

Natuurlijk is het nu augustus. Maar ik kwam wat foto’s tegen van de lente. Fluitenkruid, baltsende weidevogels, zoemende beestjes…
Ik weet niet meer waar ik naar op zoek was op die middag, maar ik heb het niet gevonden. Lees verder…

De wolzwever

We houden al jaren bij wat er zoal in de tuin rondkruipt, -vliegt, -zwemt en -loopt. En steeds voel ik dezelfde opwinding als ik een nieuwe soort zie. Vandaag waren het twee wolzwevers. Twee weken terug zag ik voor het eerst een in de tuin, en ik heb geen idee wat ze komen doen. Lees verder!

Oostbroekpolder

Ik zag mijn eerste boerenzwaluwen, en hoorde tureluurs. En ik sukkelde weer naar huis.
Lees verder!

Kikkers, warmte, kleur.

Op 21 februari schreef ik iets over de lente en dat was, nu ik achteraf de foto’s bekijk, een beetje sneu. Vanochtend maar gauw even naar dezelfde plek teruggegaan. En ik heb kikkernieuws. Lees verder!

Flamingo

Ik stond met mijn voeten in de sneeuw. En ik fotografeerde een flamingo. Wat klopt er niet in dit plaatje? En zijn flamingo’s eetbaar? Lees verder!

Koud!

Een kramsvogel, een lijster, twee staartmezen, een heggenmus, drie ruziënde merels, een stel koolmezen en een stel pimpelmezen. Het was druk in de tuin! Waar is de tuinvogeltelling als je er wél op zit te wachten? Lees verder!

Lente

Inderdaad, dat lees je goed. Lente. Het is vandaag fris (ik had koude jukbeenderen op de fiets joh!) en het wordt de komende dagen kouder. Maar dat maakt voor de lente niet uit. Over een maand is de lente een feit en de voorboden zijn er. Lees verder!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google