Roerdomp (2)

Tja. Wanneer je weet dat er roerdompen bij je in de buurt zitten ga je natuurlijk telkens even kijken. Vandaag zag ik een ouder landen in het riet. Aan de overkant zaten drie jongen. En een van die jongen was een daadkrachtig type; het jong zwom naar de overkant. Reigers (de familie van de reigerachtigen, waar de roerdomp toe behoort) kunnen zwemmen, maar dít had ik niet verwacht. Lees verder!

Roerdomp

Niet ver van waar wij wonen zitten roerdompen. Inderdaad: meervoud. Op aanwijzing van kornuiten van de plaatselijke vogelwerkgroep ben ik gaan kijken en verdomd: ik zat nog op de fiets toen de eerste over kwam vliegen. Later zag ik er nog twee vliegen en zo kreeg ik de roerdompenkoorts. Dus ik ben weer terug gegaan. Lees verder!

Gele kwikstaart

De gele kwikstaart is geel met groen en wit en het is een mooie vogel. Dit was mijn spreekbeurt.
Veel verder dan dit (stukje regressietherapie richting lagere school klas 3) kwam ik in eerste instantie niet toen ik dit ging typen. Maar na een tijdje bedacht ik wat meer. Goed en slechts nieuws, en een soort mindful (brrr) geblaat. Lees verder!

De groenpootruiter

Gisteren zag ik een groenpootruiter. In het Frans heet hij Chevalier aboyeur, blaffende ridder, en ik kan daar geen enkele reden voor bedenken. Het is vakantie en gelukkig heb ik nu ruimte in mijn hoofd om daarover na te denken. Lees hier verder!

De Nieuwe Driemanspolder

Vandaag met Bram (8) naar de Nieuwe Driemanspolder wezen kijken. De oude polder werd (het is bijna klaar) herontwikkeld tot piekwaterberging, en daar kun je nu eenmaal niets anders huisvesten dan natuur. Kortom: nieuwe natuur. Lees verder!

Zilverreigers

Zilverreigers zijn wit. Waarom ze dan toch zilverreiger genoemd worden? ‘Zilver-’ zal geïnterpreteerd moeten worden als ‘zilverwit’, ‘blinkend wit’. Ze werden al in de 19e eeuw werden ze zo genoemd, en ach, waarom ook niet. Lees hier verder!

Reuzenbever

Ik ken iemand, die woont in de uiterwaarden van de Lek (Ha, Erica!). Elk jaar zwemmen daar bevers, en ik heb al een paar keer geprobeerd ze te fotograferen. Tevergeefs. Ik en de bevers blijven elkaar tot nu toe mislopen. Lees hierrrr verder!

Sperwer in de tuin

Ik zou als natuurfilmer in Afrika naar de antiloop schreeuwen dat de leeuw eraan komt. De natuur komt later wel weer. Maar wat te doen met die sperwer in de tuin? Lees verderrrrr

Huismuis

Onder de bonte stoet van bewoners van onze tuin vinden we natuurlijk ook huismuizen. Ik zat een beetje om me heen te kijken in de tuin en toen zag ik ze weer. Onder het oude egelhuis (er waren hommels in komen wonen dus moesten we een nieuw egelhuis neerzetten), en in de de vogelkooi. Lees hierrrr verder!

Skelet onder de vloer

Zodra mensen weten dat je bovenmatig geïnteresseerd bent in de natuur, weten ze je te vinden. Vorig jaar kwam een buurman die een hoornaar in huis had aan de deur (“Ja, ik dacht: ik bel maar bij Dolf aan. Wat moet ik doen? Kun je meekomen?”). Dolle pret natuurlijk. Buurjongens die ergens een half rotte dode mees vonden aan de deur “We dachten dat jij wel zou weten waarom hij dood is.”. Lees verder, over mummies en ex-vriendinnen!

Schuilen bij de schapen

Natuurlijk: aan het einde van de regenboog staat een pot met goud. En ik keek naar het einde van de regenboog. Of was het het begin? Het kwam in elk geval steeds dichterbij – en de regen dus ook.
Ik was aan het wandelen en had mijn korte broek aan, en een trui. Lees verder!

De Mauritiaanse dodaars

De dodaars heet zo omdat hij een dotje veren (dod) op zijn achterwerk heeft. Maar de dodaars was niet de eerste die zo heette. De andere (en eerste) vogel die dodaars werd genoemd was de dodo: “Men vinter ook sekeren vogel, die van sommige Dodaersen genaemt wort, van andere Dronten, de eerste die hier arriveerden hietense walgh-vogels”.
Hoe zit dat? Lees verder!

Terug!

Het heeft een hele tijd geduurd maar ik ben er weer. Dat wil zeggen: hier. Het bouwen van een nieuwe website was veel lastiger dan ik had verwacht en ik ben nog steeds niet klaar maar ik kan weer berichten plaatsen. Het uiterlijk van mijn website is nog niet geheel naar believen, en mijn portfolio en dergelijken moeten nog in elkaar geknutseld worden maar dat komt de komende tijd wel.

Strontvlieg in de herfst

Mooie titel voor een lied. Het was ergens half november. Ik liep wat te mijmeren, en voor me zag ik weer een ander blad van mijn leven de grond raken. Maar ik had meteen genoeg van die melancholische toestand in mijn hoofd; ik was hier om de laatste libellen te zoeken en niet om bij elk vallend blad de bladeren van mijn leven die de grond raakten te herdenken. Ook al is het herfst. Lees verder!

Keizersvlieg

De keizersvlieg is de eerste die paraat staat om dode dieren op te ruimen. Maar wordt hij daarom gewaardeerd? Neen. Hoogstens door forensisch entomologen, die aan de hand van het ontwikkelingsstadium van de larven van de keizersvlieg kunnen bepalen hoe lang een lijk ergens ligt. Lees verder!

Hommels determineren

Het determineren van hommels is een drama. Natuurlijk, het kan altijd erger; van het determineren zweefvliegen word ik s’nachts zeer regelmatig gillend wakker. Maar de hommels zijn ook lastig. Lees verder!

Lente in augustus

Natuurlijk is het nu augustus. Maar ik kwam wat foto’s tegen van de lente. Fluitenkruid, baltsende weidevogels, zoemende beestjes…
Ik weet niet meer waar ik naar op zoek was op die middag, maar ik heb het niet gevonden. Lees verder…

De wolzwever

We houden al jaren bij wat er zoal in de tuin rondkruipt, -vliegt, -zwemt en -loopt. En steeds voel ik dezelfde opwinding als ik een nieuwe soort zie. Vandaag waren het twee wolzwevers. Twee weken terug zag ik voor het eerst een in de tuin, en ik heb geen idee wat ze komen doen. Lees verder!

Oostbroekpolder

Ik zag mijn eerste boerenzwaluwen, en hoorde tureluurs. En ik sukkelde weer naar huis.
Lees verder!

Kikkers, warmte, kleur.

Op 21 februari schreef ik iets over de lente en dat was, nu ik achteraf de foto’s bekijk, een beetje sneu. Vanochtend maar gauw even naar dezelfde plek teruggegaan. En ik heb kikkernieuws. Lees verder!

Flamingo

Ik stond met mijn voeten in de sneeuw. En ik fotografeerde een flamingo. Wat klopt er niet in dit plaatje? En zijn flamingo’s eetbaar? Lees verder!

Koud!

Een kramsvogel, een lijster, twee staartmezen, een heggenmus, drie ruziënde merels, een stel koolmezen en een stel pimpelmezen. Het was druk in de tuin! Waar is de tuinvogeltelling als je er wél op zit te wachten? Lees verder!

Lente

Inderdaad, dat lees je goed. Lente. Het is vandaag fris (ik had koude jukbeenderen op de fiets joh!) en het wordt de komende dagen kouder. Maar dat maakt voor de lente niet uit. Over een maand is de lente een feit en de voorboden zijn er. Lees verder!

Braakballen. En wat er mis kan gaan.

Van de zes braakballen die ik had meegenomen waren er vijf met alleen haar, schedelfragmenten en 1 hele schedel van een muis. In de zesde zaten vogelresten. Maar welke muis en welke vogel? En wat gebeurde er allemaal tijdens het uitpluizen? Lees verder!

Acht ransuilen

In elke horrorfilm hoor je een uil. Zodra het in de film donker is (en onze brave helden merken dat hun telefoon geen bereik meer heeft en de auto kapot is) hoor je een uil zodat je weet dat het menens is. Een nachtegaal doen ze niet in zo’n film; die horen in romantische komedies thuis. Dit was echter geen horrorfilm maar een druilerige nieuwsjaarsdag, en er was niets te horen. Lees verder!

Fossielen (en fossielenzoeker) op TV

Mijn goede vriend Maarten – de trouwe lezer kent hem onder meer van de kreeftenjacht en diverse gastbijdragen hier – was gisteren op TV te zien in het programma Van de kaart, van de Omroep West.
En dan nog wel in zijn natuurlijke omgeving, terwijl hij zijn natuurlijke gedrag vertoonde: druk bezig met fossielen.
Je kunt de aflevering van gisteren nog keer op keer bekijken: klik hierrr. Actie vanaf minuut 12.

De grote wolbij

Ik dacht een heel zeldzaam insect waargenomen te hebben, in de tuin. Joehoe! De gele tubebij. Maar nee. Het was de grote wolbij, die er veel op lijkt. Is de gele tubebij dan zo’n koekoeksbij, een nestparasiet die zijn eieren in het nest van de grote wolbij legt? Nee. Weer fout. De natuur maakt soms rare schijnbewegingen. Lees verder!

Dolf in de krant. Wéér over kreeften…

Ik werd gebeld door een journalist van het Leidsch Dagblad; ook in Leiden zucht men onder de kreeftenplaag. En of ik wat kon vertellen over de Amerikaanse rivierkreeft. Jazeker: hoe je ze op kunt eten! Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

De Amerikaanse rivierkreeft: Dolf op de radio

Ik werd benaderd door de lokale radio te Zutphen, B-FM. De Amerikaanse rivierkreeft is ook daar een plaag en men vroeg of ik er voor de radio wat over kon vertellen. Leuk! Afgezien van mijn licht stuntelige optreden is dit interview een mooi begin van mijn carrière als BN’er. Luister hier!

Een verassing uit de vijver: bruinrode heidelibel

Soms kom je onverwachte dingen tegen in je tuin. Ooit keek ik naar buiten en liep er een bunzing langs, en laatst nog zagen we een koninginnenpage vliegen. Dit keer was het iets minder spectaculair, maar toch leuk. Een fonkelnieuwe bruinrode heidelibel. Lees verder!

Reeën zoeken

Op een moment zag ik in de modder voetstappen staan. Mijn voetstappen, van twee dagen eerder. Er was daar in de tussentijd niemand geweest. Lees verder!

Smijten met eieren: de muurrouwzwever

Wie een insectenhotel maakt, krijgt allerlei leuke bijen en zweefvliegen op bezoek. Maar ook ongenode gasten. Tuig.
Een van die ongenode gasten is de muurrouwzwever. Een vlieg – meer precies een wolzwever – met de onheilspellende Latijnse naam anthrax anthrax. Een insect dat er vreemde gewoonten op na houdt. Lees verder!

Kolibrievlinder

Ik was net op weg om Bram uit school te halen toen ik een kolibrievlinder zag. Voor mijn gevoel een bijzondere waarneming in de tuin. Maar de kolibrievlinder is helemaal niet zeldzaam. Ik en de kolibrievlinder zijn elkaar gewoon jarenlang misgelopen. Lees verder!

Zestig vuurjuffers!

In de tuin heb ik een rozenboog neergezet. Met aan beide kanten een kamperfoelie. Ga je nu onder die bloemenboog staan, dan sta je middenin een hommelorkest, dat de hele dag door speelt. Telkens als ik de boog passeer, loop ik wat langzamer. Lees verder!

Boerenzwaluwen

De mannetjes zijn het mooist. Let maar eens op als ze een bocht maken. Sturen doen ze natuurlijk met hun staart en die is dan goed zichtbaar: de vorm, de lichte band die over de hele breedte van de staart loopt, en die prachtige guirlandes… Pure kunst.
Dan is een ijsvogel maar een gedrongen clown in een trainingspak. En dan te bedenken dat ze van uit het hele land hier komen om ijsvogels te fotograferen. Lees verder!

Over kikkerdril en kikkerherpes

J. van Geel dichtte:

Op korte blote armpjes kijkt
een pad van onderen mij aan,
een oog waarin geen spoor van schaduw,
niets is te lezen dan bestaan.

Als ik naar de ogen van kikkers kijk schiet het me telkens te binnen. Lees daarover, en over kikkerherpes hier verder!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google