De Mauritiaanse dodaars

De dodaars heet zo omdat hij een dotje veren (dod) op zijn achterwerk heeft. Maar de dodaars was niet de eerste die zo heette. De andere (en eerste) vogel die dodaars werd genoemd was de dodo: “Men vinter ook sekeren vogel, die van sommige Dodaersen genaemt wort, van andere Dronten, de eerste die hier arriveerden hietense walgh-vogels”.
Hoe zit dat? Lees verder!

Terug!

Het heeft een hele tijd geduurd maar ik ben er weer. Dat wil zeggen: hier. Het bouwen van een nieuwe website was veel lastiger dan ik had verwacht en ik ben nog steeds niet klaar maar ik kan weer berichten plaatsen. Het uiterlijk van mijn website is nog niet geheel naar believen, en mijn portfolio en dergelijken moeten nog in elkaar geknutseld worden maar dat komt de komende tijd wel.

Strontvlieg in de herfst

Mooie titel voor een lied. Het was ergens half november. Ik liep wat te mijmeren, en voor me zag ik weer een ander blad van mijn leven de grond raken. Maar ik had meteen genoeg van die melancholische toestand in mijn hoofd; ik was hier om de laatste libellen te zoeken en niet om bij elk vallend blad de bladeren van mijn leven die de grond raakten te herdenken. Ook al is het herfst. Lees verder!

Keizersvlieg

De keizersvlieg is de eerste die paraat staat om dode dieren op te ruimen. Maar wordt hij daarom gewaardeerd? Neen. Hoogstens door forensisch entomologen, die aan de hand van het ontwikkelingsstadium van de larven van de keizersvlieg kunnen bepalen hoe lang een lijk ergens ligt. Lees verder!

Hommels determineren

Het determineren van hommels is een drama. Natuurlijk, het kan altijd erger; van het determineren zweefvliegen word ik s’nachts zeer regelmatig gillend wakker. Maar de hommels zijn ook lastig. Lees verder!

Lente in augustus

Natuurlijk is het nu augustus. Maar ik kwam wat foto’s tegen van de lente. Fluitenkruid, baltsende weidevogels, zoemende beestjes…
Ik weet niet meer waar ik naar op zoek was op die middag, maar ik heb het niet gevonden. Lees verder…

De wolzwever

We houden al jaren bij wat er zoal in de tuin rondkruipt, -vliegt, -zwemt en -loopt. En steeds voel ik dezelfde opwinding als ik een nieuwe soort zie. Vandaag waren het twee wolzwevers. Twee weken terug zag ik voor het eerst een in de tuin, en ik heb geen idee wat ze komen doen. Lees verder!

Kikkers, warmte, kleur.

Op 21 februari schreef ik iets over de lente en dat was, nu ik achteraf de foto’s bekijk, een beetje sneu. Vanochtend maar gauw even naar dezelfde plek teruggegaan. En ik heb kikkernieuws. Lees verder!

Flamingo

Ik stond met mijn voeten in de sneeuw. En ik fotografeerde een flamingo. Wat klopt er niet in dit plaatje? En zijn flamingo’s eetbaar? Lees verder!

Koud!

Een kramsvogel, een lijster, twee staartmezen, een heggenmus, drie ruziënde merels, een stel koolmezen en een stel pimpelmezen. Het was druk in de tuin! Waar is de tuinvogeltelling als je er wél op zit te wachten? Lees verder!

Lente

Inderdaad, dat lees je goed. Lente. Het is vandaag fris (ik had koude jukbeenderen op de fiets joh!) en het wordt de komende dagen kouder. Maar dat maakt voor de lente niet uit. Over een maand is de lente een feit en de voorboden zijn er. Lees verder!

Braakballen. En wat er mis kan gaan.

Van de zes braakballen die ik had meegenomen waren er vijf met alleen haar, schedelfragmenten en 1 hele schedel van een muis. In de zesde zaten vogelresten. Maar welke muis en welke vogel? En wat gebeurde er allemaal tijdens het uitpluizen? Lees verder!

Acht ransuilen

In elke horrorfilm hoor je een uil. Zodra het in de film donker is (en onze brave helden merken dat hun telefoon geen bereik meer heeft en de auto kapot is) hoor je een uil zodat je weet dat het menens is. Een nachtegaal doen ze niet in zo’n film; die horen in romantische komedies thuis. Dit was echter geen horrorfilm maar een druilerige nieuwsjaarsdag, en er was niets te horen. Lees verder!

Fossielen (en fossielenzoeker) op TV

Mijn goede vriend Maarten – de trouwe lezer kent hem onder meer van de kreeftenjacht en diverse gastbijdragen hier – was gisteren op TV te zien in het programma Van de kaart, van de Omroep West.
En dan nog wel in zijn natuurlijke omgeving, terwijl hij zijn natuurlijke gedrag vertoonde: druk bezig met fossielen.
Je kunt de aflevering van gisteren nog keer op keer bekijken: klik hierrr. Actie vanaf minuut 12.

De grote wolbij

Ik dacht een heel zeldzaam insect waargenomen te hebben, in de tuin. Joehoe! De gele tubebij. Maar nee. Het was de grote wolbij, die er veel op lijkt. Is de gele tubebij dan zo’n koekoeksbij, een nestparasiet die zijn eieren in het nest van de grote wolbij legt? Nee. Weer fout. De natuur maakt soms rare schijnbewegingen. Lees verder!

Dolf in de krant. Wéér over kreeften…

Ik werd gebeld door een journalist van het Leidsch Dagblad; ook in Leiden zucht men onder de kreeftenplaag. En of ik wat kon vertellen over de Amerikaanse rivierkreeft. Jazeker: hoe je ze op kunt eten! Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

De Amerikaanse rivierkreeft: Dolf op de radio

Ik werd benaderd door de lokale radio te Zutphen, B-FM. De Amerikaanse rivierkreeft is ook daar een plaag en men vroeg of ik er voor de radio wat over kon vertellen. Leuk! Afgezien van mijn licht stuntelige optreden is dit interview een mooi begin van mijn carrière als BN’er. Luister hier!

Een verassing uit de vijver: bruinrode heidelibel

Soms kom je onverwachte dingen tegen in je tuin. Ooit keek ik naar buiten en liep er een bunzing langs, en laatst nog zagen we een koninginnenpage vliegen. Dit keer was het iets minder spectaculair, maar toch leuk. Een fonkelnieuwe bruinrode heidelibel. Lees verder!

Reeën zoeken

Op een moment zag ik in de modder voetstappen staan. Mijn voetstappen, van twee dagen eerder. Er was daar in de tussentijd niemand geweest. Lees verder!

Smijten met eieren: de muurrouwzwever

Wie een insectenhotel maakt, krijgt allerlei leuke bijen en zweefvliegen op bezoek. Maar ook ongenode gasten. Tuig.
Een van die ongenode gasten is de muurrouwzwever. Een vlieg – meer precies een wolzwever – met de onheilspellende Latijnse naam anthrax anthrax. Een insect dat er vreemde gewoonten op na houdt. Lees verder!

Kolibrievlinder

Ik was net op weg om Bram uit school te halen toen ik een kolibrievlinder zag. Voor mijn gevoel een bijzondere waarneming in de tuin. Maar de kolibrievlinder is helemaal niet zeldzaam. Ik en de kolibrievlinder zijn elkaar gewoon jarenlang misgelopen. Lees verder!

Zestig vuurjuffers!

In de tuin heb ik een rozenboog neergezet. Met aan beide kanten een kamperfoelie. Ga je nu onder die bloemenboog staan, dan sta je middenin een hommelorkest, dat de hele dag door speelt. Telkens als ik de boog passeer, loop ik wat langzamer. Lees verder!

Boerenzwaluwen

De mannetjes zijn het mooist. Let maar eens op als ze een bocht maken. Sturen doen ze natuurlijk met hun staart en die is dan goed zichtbaar: de vorm, de lichte band die over de hele breedte van de staart loopt, en die prachtige guirlandes… Pure kunst.
Dan is een ijsvogel maar een gedrongen clown in een trainingspak. En dan te bedenken dat ze van uit het hele land hier komen om ijsvogels te fotograferen. Lees verder!

Over kikkerdril en kikkerherpes

J. van Geel dichtte:

Op korte blote armpjes kijkt
een pad van onderen mij aan,
een oog waarin geen spoor van schaduw,
niets is te lezen dan bestaan.

Als ik naar de ogen van kikkers kijk schiet het me telkens te binnen. Lees daarover, en over kikkerherpes hier verder!

Zomertaling

Ik fietste zondagmiddag – in mijn overhemd met opgerolde mouwen – door de polder. Ik zag klepperende ooievaars. En later 204 grutto’s. Nou, dan weet je dat het lente is. Lees verder!

Een stukje mammoet

Al van jongs af aan was ik geïnteresseerd in de leuke en mooie dingen die je kunt vinden in de natuur. Daar schreef ik al eerder over. Soms moet je voor die mooie dingen even verder kijken en ruiken dan je neus lang is; ik herinner me bijvoorbeeld hoe ik samen met vriend Maarten op Schiermonnikoog met een zakmes de schedel en poten van een dode aalscholver af stond te snijden. Taaier dan je denkt, die pezen. Lees verder!

Februari

Nog een week en dan is het februari. De dagen worden dan echt merkbaar langer, en het licht kan heel mooi en helder zijn. Geen verassing – het is een eeuwenoud gebruik, die lente – maar toch goed nieuws. Lees verder!

Boekrecensie: Het innerlijke leven van dieren

Uitgeverij Bruna vroeg me om – wederom – een recensie te schrijven over een boek van Peter Wohlleben. Doe ik! Boeken over natuur vreet ik bij het ontbijt. Nou ja, ik lees in elk geval graag. Hoe meer je weet over de natuur, hoe boeiender ze wordt.
Maar: zou het weer boomknuffelen worden?

Lees verder!

Schiermonnikoog

De overtocht naar Schiermonnikoog was een van de mooiste die ik heb meegemaakt. Het water stond laag, de boot voer langzaam, er was bijna geen wind en het licht was prachtig. Ik maakte dus foto’s. Ook later op de kwelder was het ontzettend mooi. Maar ik ben een knoeier en na een stuk of dertig foto’s was mijn batterij leeg. Niet gecontroleerd, de avond van tevoren. Prutser! Lees verder.

Zelf hazelnootpasta maken

Eten uit de natuur is natuurlijk leuk. Kreeften bijvoorbeeld. Maar eten dat niet wegloopt – zoals de hazelnoot – is makkelijker.
Het is nu de tijd om hazelnoten te plukken of te rapen. En van hazelnoten kun je natuurlijk van alles maken maar wie zelf pindakaas maakt, maakt ook hazelnootpasta. Lees verder!

Boekrecensie: Het verborgen leven van bomen

Uitgeverij Bruna vroeg me of ik eens een recensie wilde schrijven over een boek: Het verborgen leven van bomen, door Peter Wohlleben. Doe ik graag!

Uit de ondertitel kun je meteen opmaken waar het heen gaat: ‘Wat ze voelen, hoe ze communiceren – ontdekkingen uit een onbekende wereld’. Bomen knuffelen dus. Of niet? De schrijver heeft bosbouw gestudeerd en heeft lang in het bosbeheer gewerkt. Geen leek dus. Lees verder!

De stelende wesp

Ik had het al eens gezien in onze tuin: een wesp die de prooi uit een spinnenweb stal. Omdat ik er toen geen foto’s van heb kunnen maken, bleef het een sterk verhaal voor bij (of in) het haardvuur. Maar nu is er keihard bewijs. Lees verder!

 

Soap: Wel en wee in de natuurtuin deel 5!

Ik was het bijna vergeten, de serie ‘Wel en wee in de natuurtuin’, van vorig jaar. Maar hier is deel 5! Over eten uit eigen tuin. We hebben namelijk een natuurtuin, geen moestuin. Maar er staat best wat eetbaar spul in: bramen, rozenbottels, druiven, en brandnetels. Mooi dat je hier en daar wat kan plukken terwijl je aan het rondkijken bent. Maar deze serie heet ‘wel en wee’ en dus is er ook wee… Lees verder.

Raadsel van de vleermuismummie opgelost!

In eigen kring heb ik navraag gedaan maar het leverde deze keer weinig op: de vleermuismummie bleef ongedetermineerd. Maar het raadsel is opgelost. Er schoot me nog bovendien nog iets te binnen over mummies. Oppervlakkig geklets over mummies: het heeft geen moer met natuur te maken maar het is mooie borrelpraat voor de zaterdagavond! Lees hier verder.

 

 

Opgelost!

Nou, dat probleem met de telelens is opgelost hoor. Voorlopig gaat de macrolens mee.
De gesp van mijn cameratas schoot los, de tas viel, en de telelens? Kapot.
Deze verliespost maakt mijn onderneming er niet bepaald winstgevender op. Schijt! Poep! Bagger!

Wil er iemand een tien jaar oude telelens kopen die niet meer focust? Opknappertje…

Geen macrolens nodig, joh.

Ik heb eens op een andere vakantie mijn camera (met macrolens) op een statief gezet en een stuk mango neergelegd en zo hagedissen van heel dichtbij gefilmd. Ik herinnerde me dat, toen ik tot aan mijn knieën in het water stond te klooien met mijn telelens. Het had allemaal gekund, deze vakantie. Lees verder over dit grote drama.

Vleermuismummie

Wanneer ik een dood dier vind probeer ik het op een of andere manier te conserveren en toe te voegen aan de verzameling. En dat is niet gek want goede vriend Maarten doet het ook. Maar er is een nieuwe held op dit vlak! Lees verder.

Douchen met een naaktslak

Dit komt uit de categorie klein leed. In de gehuurde stacaravan was de douchecabine wel érg klein: pakweg 80cm bij 80 cm. Maakt niet uit, maar het raam stond er dag en nacht open dus zaten soms beestjes in. Ik had er al eens een wolfspin gevangen (lukt normaal gesproken nooit!). Maar er kroop meer naar binnen.
Ik stond al lang en breed onder de douche toen ik een naaktslak ontdekte. Meteen herinnerde ik me dat ik vorige zomer in de tuin met mijn blote voet op een naaktslak was gestapt. En hoe het slijm zich tussen mijn tenen door wurmde, samen met de zwaar gewonde en nogal taaie naaktslak. Herhaling moest beslist voorkomen worden!

Maar hoe meer damp er ontstond, hoe meer de slak naar beneden kroop. Steeds sneller sopte ik mijn ledematen, met mijn rug tegen de muur, met kippenvel op mijn armen. Ik stommelde de cabine uit, hoofd en ellenbogen stotend. Vrij!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google