De Amerikaanse rivierkreeft: deel 2
Naar aanleiding van het artikel over de Amerikaanse rivierkreeft heb ik behoorlijk wat reacties gekregen, en nog steeds. De plaag breidt zich uit en nu heeft men ook in Zutphen gratis eten op de barbecue.
Afgelopen week werd in benaderd door Marianne, uit Zoeterwoude. De sloot achter haar huis zou vol zitten, er zouden meeuwen op af komen en de stukken kreeft liggen op het schuurdak te rotten. En laat Zoeterwoude nou om de hoek zijn! Ik ben gaan kijken. Gewapend met mijn prototype-kreeftenhengel en een grijphulp (je oma heeft er vast nog een die je mag lenen) en een emmer ging ik op pad.
Vanaf het fietspad zag ik nog niet zoveel maar vanuit de achtertuin van Marianne kon ik ze in de sloot zo zien lopen.
De hengel
Een goede gelegenheid om de hengel te testen! De hengel is een bezemsteel met wat oogjes er in en een touwtje. Daaraan hangt een wasknijper, waar een stukje rookworst tussen kan. Eerder merkte ik dat rookworst drijft en dus hangt er bij wijze van ballast een steen aan het touw. Bij mij in de buurt zit vrijwel geen kreeft; hier dus wel en dit was de eerste echte test.
We constateerden dat:
– wanneer je de rookworst voor een kreeft houdt, die meteen de worst grijpt;
– wanneer je de hengel vervolgens langzaam inhaalt de kreeft blijft hangen
– de kreeften loslaten zodra ze boven water worden getrokken.
Ik denk dat een schepnet hier uitkomt zou bieden.
Hieronder: de kreeft laat los zodra de hengel wordt binnengehaald. Het moment om er iets (een schepnet is wellicht te kwetsbaar) onder te houden.
Maar: het ging hier om een ondiepe sloot dus: ik ging op mijn buik liggen en gebruikte de grijphulp. Langzaam benaderen en hup! Kreeft gepakt en “Emmer!’ geroepen. Bij een tweede poging lukte het bijna weer.
De belangrijkste conclusie: het is op zich niet moeilijk de kreeften te vangen, een schepnet is handig en een grijphulp ook.
Hieronder: Marianne met de hengel.
Opgemerkt:
De sloot deed niet gezond aan. Een paar jaar terug was het nog een stinkende dichtgeslibte sloot; sinds de sloot is uitgebaggerd zitten de kreeften er. Dat betekent dat ze er voedsel vinden. Uitbaggeren als veroorzaker of ‘trigger’ voor een kreeftenplaag was mij nog niet bekend.
De sloot was ondiep, +/- 30 centimeter.
Hieronder: ook geconcludeerd dat die beesten heel lelijk zijn.
Na een uurtje aanrommelen hadden we in elk geval een kreeft te pakken en stelden we vast dat met een beetje handigheid je er heel wat moet kunnen vangen. Bovendien: met nat weer gaan de kreeften in deze tijd van het jaar aan de wandel, op zoek naar een partner. Dan kun je ze in dit soort omgevingen zo uit het gras plukken – met de grijphulp van je oma of met de blote hand. Dat laatste zie ik niet zitten.
Hieronder: Voor een barbecue is 1 kreeft niet genoeg. Die mocht weer opzouten.
Op het internet lees je steeds meer over het eten van deze plaagdieren. De barbecuesensatie van 2014 is het niet zoals ik in 2014 hoopte geworden, maar: wellicht wel in 2017?
Hier, pour votre commodité!
Tot slot: hartelijk dank Marianne voor je reactie. Een leerzaam middagje in jullie achtertuin gehad!
Iedereen die ook zoveel kreeften in de buurt heeft: ik ben benieuwd!
Wow kreeften vangen!!! Dit is ‘s zomers een echte hobby van me! Savonds met de autolampen in het water schijnen, hier komen ze op af! ik heb werkelijk bakken! vol (emmers tot de nok vol) gehad bij ons in de polders omgeving Dordrecht.
Zoek een licht stromend riviertje en zet de auto met de lampen gericht naar het water tegen de waterkant aan zodat je op de bodem kan kijken. Bij voorkeur met groot licht. ze komen als makke lammetjes onder stenen vandaan en uit de diepte zie je soms mega grote kreeften komen. Dat zijn de “WOOOOOOW!!!!” momenten. De ogen lichten op als je er op schijnt. Soms schrik je van de hoeveelheid oogjes er naar je kijken.
Ik eet ze heel graag en kwam er achter dat dit de meest effectieve manier is om ze te vangen in grote getallen. Neem een schepnet mee! Je kan ze met de hand vangen zoals Martijn aangeeft maar, menig kreeftje heeft scharen en is niet bang ze te gebruiken. Voorla bij grote kreeften ben je blij als je een (stevig) schepnet hebt en een zaklamp. verblind ze met je zaklamp en je kan ze blijven opscheppen.
Ik heb dit samen met mijn vrouw gedaan, dat is makkelijker dan in je eentje.
Als het na het vissen donker werd dan gingen we op kreeften jagen,
Flesje wijn erbij en de 1 verblind ze en de ander vangt ze. soms waren het er zo veel dat we ECHT met zn 2en moesten zijn om ze allemaal te kunnen vangen. De grootste had scharen zo groot als een vuist. Wij noemen die hele grote “tanks” maar zijn minder lekker dan de kleinere varianten.
Buiten dat hebben we onze hond (Ras:Podenco, echte jager) geleerd te zoeken naar kreeft. Echter is dat uit de hand gelopen. Ze vangt op een uurtje lopen door de polders zon 3 tot 5 kreeften en is daar ijverig mee bezig. Ze loopt langs de oevers en trekt ze zo het land op. ze gooit ze in de lucht en begint te blaffen. Yes! weer 1! goedzo hond!
Met recht zeg ik omgeving Dordrecht, want je zal de grote populaties moeten zoeken in deze omgeving, althans dat is waar ik ze zoek. Ik ben met kreeften vangen niet bekend in andere regio’s. Mijn vaste kreeftenstekken geef ik natuurlijk niet prijs 😉 ik struin dit gebied al jaren af en ik vis daar nooit achter het net.
1 voor 1 vangen met een hengel is niet productief en je baalt als ze van je knijper/panty vallen. Op deze manier heb ik op 1 avond soms 20 tot 30 kreeften. weliswaar is het beste om ze te vangen in de nazomer heb ik gemerkt. Dan zitten er het meest.
we bewaarden ze in een grote in de tuin ingegraven speciekuip met pomp en filter, vorig seizoen zaten er zeker meer dan 100 in. Tijdens het barbequen konden de kinderen zelf hun kreeft vangen en humaan doodmaken (kom op, kook of bak ze niet levend!) om ze vervolgens op te eten. Vers en echt lekker!
LEES JE WEL IN OVER DE VERSCHILLENDE SOORTEN KREEFTEN, LAAT DE EUROPESE KREEFT LOS! NEEM ALLEEN DE UITHEEMSE SOORTEN MEE! OOK DE TANKS ZIJN VAAK EUROPESE SOORTEN DIE GROTER WORDEN EN ZIJN TOCH MINDER LEKKER, LAAT DIE MAAR LEKKER OVER DE DIEPTE VAN DE RIVIER STRUINEN.
vangze! en eet smakelijk!
Leuk Kees! Dank voor je verhaal. Over het humaan doden: dat hebben we ook geprobeerd (in deel 3). Maar het ligt allemaal wat genuanceerder dan we (ik een goede vriend Maarten) dachten. Daarover heeft hij een stuk geschreven: zie hier.
Zijn er lokaties bekend in de buurt van Nijmegen?
Ik wil er een paar vangen om op kweken in mijn
Hydroponics- project: waar planten en rivierkreeften elkaar helpen groeien voor consumptie.
Ha Chris, dat weet ik zo niet te zeggen. Kijk even hier en zoek op ‘rivierkreeft’. Er zijn een aantal soorten.
http://www.nederlandsesoorten.nl/
Staddijk in nijmgegen en vooral in de wijken bij Lindenholt is het een ware plaag voor de vissers
Eigenlijk moet je als je daar gaat vissen gewoon een pan meenemen!
Gebruik een paraplu. Werkt ook goed met peuren. Gewoon de paraplu op het water laten drijven en de vangst er snel boven houden en er af laten vallen. Op naar de volgende kreeft!
Gaan we proberen! Hartelijk dank voor de tip! Recepten zijn trouwens ook welkom 🙂
Hoi Dolf,
Rookworst is misschien een beetje te zacht. Ze knijpen de worst stuk.
Wat zeker goed gaat is een gedroogd cervelaatworstje. Maar als je die liever zelf opeeet kan je ook de voet van een nylon kous gebruiken.
Doe dat wat oude kipkluifjes, karbonadebotten ofzo in. Knoop m dicht, touwtje eraan en dan aan een stok bevestigen.
De nylon kous zorgt er wel voor dat ze wat langer blijven hangen en met een beetje mazzel trek je ze zo de kant op.
Krabben vangen kan op dezelfde manier. Doen de Aziaten volop in Zeeland elk weekend!
Prachtige tip! Gaan we – net als de vorige tip – uitproberen. Heb je nog recepten ook, die je hier wellicht wil delen?
Ik ving ze vroeger gewoon met de hand met zo’n leren werkhandschoen. En een zaklamp. ‘s avonds komen ze naar de kant…schijn ze in hun ogen en je kunt ze zo pakken…Achter de kop zodat ze je niet kunnen knijpen.
Zoiets heb ik ook wel eens gelezen. Ook van snorkelaars en duikers die het met de hand – nou ja, een handschoen – doen. Ga ik ook maar eens proberen. Als je ze ving, nam je ze dan ook mee om op te eten?