De grote wolbij

Ik dacht een heel zeldzaam insect waargenomen te hebben, in de tuin. Joehoe! De gele tubebij. Maar nee. Het was de grote wolbij, die er veel op lijkt. Is de gele tubebij dan zo’n koekoeksbij, een nestparasiet die zijn eieren in het nest van de grote wolbij legt? Nee. Weer fout. De natuur maakt soms rare schijnbewegingen.

Hieronder: de wolbij, vrouw.

grote wolbij

De grote wolbij, de gele tube bij en de geelgerande tubebij. En de kleine harsbij.

De gele tubebij – die wat mij betreft als twee druppels water op de grote wolbij lijkt – is inderdaad een koekoeksbij. Maar ze legt haar eitjes in het nest van de kleine harsbij. Die trouwens ook wel weer op de grote wolbij lijkt. Heeft de grote wolbij dan van niemand last? Jawel. De geelgerande tubebij treedt bij de grote wolbij op als koekoeksbij. Maar het rare is: de geelgerande tubebij lijkt helemaal niet op de grote wolbij!

De vorige alinea is natuurlijk volkomen onleesbaar omdat er 11 keer een bij in wordt genoemd.
Hier is de samenvatting: gele tubebij parasiteert op kleine harsbij.
Geelgerande tubebij parasiteert op grote wolbij. Maar lijkt er voor geen meter op.

Hieronder: let op de kaken.

grote wolbij

De kaken van de grote wolbij

Het viel me op dat de grote wolbij flinke kaken heeft. Bij honingbijen, om maar eens wat te noemen, zie je dat niet. Bij carnivoren als wespen dan weer wel, maar goed, dit is een bij.
Ik zie vaak zulke dingen en dan begin ik me af te vragen hoe het zit. Die vragen blijven rondzingen in mijn hoofd en dan zit er maar een ding op: uitzoeken.

Welnu. Die kaken dienen om zich uit de cocon te bevrijden, maar bij mannetjes ook om indringers van het territorium te bijten. Andere wolbijen, grote zweefvliegen en zelfs hommels worden lastig gevallen. Territoriale kereltjes. Wat daarbij leuk is dat ze – net als een zweefvlieg – op hun plaats kunnen blijven hangen tijdens hun patrouilles. Andere bijen kunnen dat niet. Hét moment om ze te fotograferen.

Maar in de tuin (en op de foto’s hierboven) zat een vrouwtje. Toch maar eens opletten of er geen mannetjes in de buurt zijn. Veel tijd heb ik daar niet meer voor want ze vliegen tot begin september.

 

 

 

Leave a Reply