Een verassing uit de vijver: bruinrode heidelibel

Een zomermiddag, een uur of 16:00. Nadat ik er zelf argeloos langs was gelopen, zag mijn vrouw een libel uitharden op de lisdodde in de vijver. En dat was een leuke verassing. Ik had vorig jaar wel gezien dat er een heleboel vuurjuffers eitjes in de vijver hadden gelegd, maar de bruinrode heidelibel had ik gemist.
Toch moeten er eitjes zijn gelegd, en heeft deze libel als ei in de vijver overwinterd. Andere soorten overwinteren veelal als larve.

Hieronder: de jonge bruinrode heidelibel (man) is zelfs nog wat doorzichtig na zijn eerste vlucht. De vleugels lijken ook nog niet optimaal uitgehard.

bruinrode heidelibel man

bruinrode heidelibel man

Man? Vrouw? Genderneutraal?

Voor de liefhebbers (de doorsnee natuurliefhebber kan dit gerust overslaan): hoe zie je nu dat het een man is? Welnu: de vrouwtjes hebben onder segment 9 (het op een na laatste segment) van het achterlijf een klein uitsteekseltje, een eigootje. Dat is bij deze libel niet aanwezig en zo weten we dat dit een man is.
Om eventuele diversiteitsklagers voor te zijn: de natuur doet wél aan vakjes en kent geen genderneutrale varianten van deze libel.

Hieronder: de net uit zijn larvenhuid gekropen libel moet zich eerst volpompen met bloed en uitharden. En ondertussen hopen dat er geen vogel hem op komt eten.

bruinrode heidelibel uitsluipend

 

Leave a Reply