Insectenhotel: niet een grote roze wolk

We hebben – uiteraard – een aardig aantal insectenhotels in de tuin. Jaarlijks trekken die hotels veel solitaire bijen en dat stemt ons tot grote vreugde. Maar er is elk jaar gesodemieter.
Sluipwespen en koekoeksbijen, goudwespen en muurwespen parasiteren op de hotelgasten, en zelfs koolmezen hebben wel eens de hotels geplunderd.

En nu diende zich de volgende filistijn aan. Gisteravond zat ik op mijn gemak op de bank toen ik een grote bonte specht hoorde. En die kwam dichterbij. Opeens zat de specht bij het insectenhotel naast het raam. En het hameren begon. En als snel zag ik de eerste larve naar binnen gaan. Tja.

Hieronder: een wespbij (een koekoeksbij die haar eieren in de nestgangen van andere bijen probeert te leggen) bij het hotel.

Hieronder: hetzelfde hotel in de schemer, nadat de specht was vertrokken.

Zelf een insectenhotel bouwen

Koop niet die troep in tuincentra; da’s waardeloos. En ook die megahotels die je soms ziet (vaak bij bezoekerscentra van natuurgebieden, nota bene): niet doen. Ziekten en schimmels verspreiden zich er veel te makkelijk. Bouw er zelf een. Of veel!

Hoe dan?
Kijk naar de hotels hierboven. En hier nog wat voorbeelden.  Voor de duidelijkheid: die hardhouten hoogbouwvariant werkt het beste!
Koop een hardhouten (FSC) schuttingpaal, en laat die bij de bouwmarkt meteen ook in stukken van 20 centimeter zagen. Boor er diepe gaten in, maar boor niet helemaal door. Gebruik boren van 3 tot 9 milimeter. Boor niet helemaal gaten bovenin het hotel want je moet in de bovenkant boren om het dakje vast te maken, en om er bevestigingsmateriaal aan vast te maken.

Hang op een lekker warm plekje, met veel bloemen (voedsel) en een beetje zand (om te metselen) in de buurt. Klaar.

Leave a Reply