Een tijd terug schreef ik over een bruine kikker in onze vijver die een virus of een schimmel leek te dragen. Ik heb toen foto’s voorgelegd aan RAVON, en beloofd jullie, beste lezers, op de hoogte te houden. Bij dezen.
Virus?
Reactie RAVON (Annemarieke Spitzen): “Van het onderzoek naar de huid is – helaas – nog niks terecht gekomen. In de CC ook Tariq, een jonge onderzoeker die zich ook op dit onderwerp richt. We hebben nu zeer goed contact met ZSL (Zoological Society of London) en Tariq vraagt nu beurzen aan om de dieren te kunnen laten onderzoeken. We zijn wel al blij met de gegevens die we mede via jullie hebben gekregen. Het spijt me dat ik niet nu al een uitslag of iets dergelijks kan geven, maar de gegevens zijn bewaard en ze worden geanalyseerd!”.
Kwakende bruine kikkers in november
Het schoot me eerlijk gezegd te binnen omdat ik in oktober en begin november bruine kikkers in de tuin hoorde. Dat heb ik ook meteen aan RAVON gemeld.
Reactie RAVON: “Door het extreem zachte weer gaan de dieren alweer actief op zoek naar partners, maar het risicovol. Het wordt snel kouder en dan kunnen ze maar beter vast vorstvrij zitten. Ik heb ook uit Brabant roepende bruine kikkers gehoord. Ze zijn dus feitelijk in de war door de hoge temperaturen.”.
Nu is het snel gedaan met die hogere temperaturen (ik had eind volgende week naar Schiermonnikoog willen gaan maar de vooruitzichten zijn uitgesproken slecht), en de winter komt er aan. De kikkers in onze tuin zijn ondertussen stil, en in winterslaap. Goed nieuws voor de batrachofoben onder ons.
Hieronder: een gezonde bruine kikker in onze vijver. Elk jaar zijn het er meer.