Een vlinder die zo klein is als de muntvlinder (spanwijdte van maximaal 1,5 centimeter), valt niet erg op. En wordt in de categorie ‘micronachtvlinder’ gestopt. Daar komt het kort gezegd op neer. Iemand (Henry Stainton, in de 19e eeuw) bedacht het en dus is het zo.
Microvlinder? Macrovlinder? Slaat dat ergens op?
Nee. Je hebt hele kleine macrovlinders en je hebt ook grote microvlinders. Maar Dolf, wat is dan het verschil tussen micro- en macrovlinders? Is er een verschil? Ja, nou ja, kijk eens, tja, de meeste microvlinders leggen hun voelsprieten in de pauzestand over de vleugels en macrovlinders stoppen ze onder de vleugels, en sikkelvormige en opvallende palpen zie je niet vaak bij macrovlinders. Dus.
Kappen met die microvlinder, Racist.
Maar fylogenetisch gezien (gebruik dat woord bij de koffieautomaat op het werk om slim over te komen) staan dagvlinders gewoon tussen de microvlinders. Microvlinders bestaan sowieso niet uit een monofyletische groep (een groep vlinders die allemaal een dezelfde voorouder hebben waaruit de verschillende soorten geëvolueerd zijn). Klinkt ingewikkeld maar het komt erop neer dat het onderscheid tussen micro- en macrovlinders onzin is.
Maar uiteindelijk maken sommige mensen toch dat onderscheid. Ze moeten alles in vakjes zetten en onderscheid maken. Discriminatie!
Ik beloof, als ik eens zin heb om te typen, het hele gedoe rond monofyletische groepen uit te leggen.
Foto’s dus…
Wat een verhaal 😀 Maar de foto is prachtig 😉
Jouw alerts komen steeds in mijn spammap… Dus ik loop een beetje achter…
Geen touw aan vast te knopen he? Monofylewehjukische groepen.