De knotwilg in onze tuin vormt in het voorjaar uiteraard nieuwe takken en die zitten vol met luizen. Geen probleem, want die wilg groeit gewoon door. Die luizen kunnen echter ziekten en schimmels overbrengen. Maar de cavalerie is gekomen. De halvemaanzweefvliegen zijn er! Hun larven eten grote aantallen luizen. Ik ben benieuwd wat dat met de luizenpopulatie op de wilg zal doen.
Hieronder: de eieren worden in de buurt van een luizenkolonie gelegd.
Hieronder: op weg naar de volgende. Let op de achterkant.
Hieronder: eieren worden tussen de luizen afgezet.
Spelwijze
Wie op het internet gaat zoeken naar de halvemaanzweefvlieg wordt er veelvuldig mee geconfronteerd: overbodig spatiegebruik. In de top 40 van mijn taalergernissen staat overbodig spatiegebruik in de top vijf.
Het is niet halve maanzweefvlieg (het is een hele vlieg) en al helemaal niet halve maan zweefvlieg. Samengestelde woorden moeten in het Nederlands aan elkaar worden geschreven. Zo. Ik ben het kwijt.
Hieronder: geen onaardig insect om te zien. Koperglans: alsof ze net gepoetst is.
Determinatie
Laatst schreef ik dat wie zweefvliegen wil determineren, beter elke hoop kan laten varen. Nu is de halvemaanzweefvlieg is nog relatief makkelijk te determineren. Maar dan nog: dit is de witte halvemaanzweefvlieg, die je niet moet verwarren met de gele halvemaanzweefvlieg.
halvemaanszweefvlieg, leuk scrabble woord 🙂
Mooie blog met prachtige foto’s, knap dat je hem zo vliegend kon fotograferen.
gr, Ghita
Scrabblewoord is ook een samenstelling 🙂
Dolf, inderdaad, dat bedoelde ik ook (haalde het even door elkaar met iets anders). Bloedluis. We zijn nu bezig de boom wat op te peppen, maar aan die grondwaterstand kunnen we niet zoveel doen. We leven hier op kleigrond. Het gaat inmiddels wel wat beter, dus we blijven optimistisch.
Dank je wel voor het meedenken en opzoeken.
Marjon.
Nog iets gevonden: “Wollige bloedluis kan soms erg storend zijn. Vorig jaar problemen gehad met deze speciale bladluizen? Maak nu schuilplaatsen voor oorwormen in de bomen. Zaai of plant Oost-Indische kers (Tropaeolum) onder uw appelbomen. Wollige bloedluis wordt geparasiteerd door Aphelinus mali, een kleine wesp.”.
En laat ik nu net ook dit weekeinde een oorwurmenhuis gaan maken. Dat moet vrij makkelijk zijn.
Prachtige foto’s (zonder spaties ;-)). Ik denk dat die overbodige spaties komt omdat we zoveel Engels in onze taal gebruiken tegenwoordig. In het Engels zijn meer spaties.
Goed artikel ook. Wij zijn op zou naar iets wat bloedschimmel uit de appelboom kan weren.
Groetjes, Marjon.
Bloedschimmel….geen idee wat daar tegen zou kunnen helpen. Mocht ik iets vinden, dan hoor je dat!
Ik vond het onderstaande. Is dat soms de bloedschimmel die je bedoelt?
“Lijkt mij bloedluis. Wrijf maar eens over dat witte pluis, als je hoort genoeg drukt is je vinger rood, alsof er bloed op zit. Als dat zo is heeft de boom last van bloedluis. En als dat zo is, is het een zware aantasting en is het een teken dat je boom het slecht naar zijn zin heeft. Dat heeft vaak te maken met slecht afwaterende grond, natte grond of een te hoge
grondwaterstand. Bloedluis gaat graag op wondjes op de takken zitten.”.