In eigen kring heb ik navraag gedaan maar het leverde deze keer weinig op: de vleermuismummie bleef ongedetermineerd. Pas later bedacht ik me dat waarneming.nl ook een forum heeft, en vleermuis.net ook. Lang leve het internet. Binnen een dag resultaat.
Het is een hoefijzervleermuis. Vermoedelijk een kleine hoefijzervleermuis, of een juveniele grote hoefijzervleermuis.
Misschien een jongeling dus, net als collegamummie Toetanchamon. Hoewel: die was al 19 toen hij stierf aan (vermoedelijk) een ontsteking aan zijn knie en malaria. De doodsoorzaak van de vleermuis zal onbekend blijven.
Toetanchamon
Toetanchamon was trouwens niet de schone jongeling die je zou vermoeden als je zijn sarcofaag ziet. Hij miste een teen, had een klompvoet, een centimeter beenlengteverschil en een scheve ruggegraat. De farao’s onderhielden nogal intensieve familiaire betrekkingen en Toetanchamon’s lichaamsbouw was daar het resultaat van. Inteelt. Hij was zelf getrouwd met zijn halfzus.
Hierboven: Cleopatra zoals we haar (graag) kennen.
Cleopatra
Ik weet het: ik drijf nu helemaal af, maar nu ik toch over Egyptenaren aan klagen ben: Cleopatra kennen we als een prachtige verleidelijke vrouw. Maar ze had waarschijnlijk een laag voorhoofd, een puntige neus en een slecht gebit. En ze was kort en gedrongen gebouwd. Dat concludeerde men op basis van afbeeldingen op oude munten.
Het idee van Cleopatra als Egyptische schone is vooral iets van de 20e eeuw; de tijd van de ontdekkingen, en later van Elisabeth Taylor en Sophia Loren.
Natuurlijk: uit oude beschrijvingen zou je kunnen opmaken dat ze mooi was. Aan de andere kant: Romeinse schrijvers meldden steevast haar intelligentie, maar nooit haar schoonheid. Nu wordt er wel eens geopperd dat het ‘moderne Westerse schoonheidsideaal’ (let op de politiek correcte toevoeging ‘westerse’, alsof ze elders op de wereld wel van korte lelijke vrouwen houden) anders is dan dat van de oude Egyptenaren, en dat we dus met een verkeerde bril kijken naar de lelijke Cleopatra op de munten.
Onzin natuurlijk. Biologisch is bepaald dat wat fysiek aantrekkelijk gevonden wordt (want dat is schoonheid: een fysiek begrip) samen hangt met vruchtbaarheid. En dat zijn dus – al duizenden jaren – gezonde, volle vrouwen en gespierde mannen. En geen gedrochten met een haakneus. Hoe slim ze ook zijn.
Hieronder: Cleopatra op een Romeinse munt.