Op het veldje achter ons huis zag ik een week of twee terug tot mijn plezier grote aantallen paardenbijters jagen. Die doen dat graag in groepen. Het was prachtig: in het strijklicht van de namiddagzon (dit kan zo in een doktersroman) glinsterden hun vleugels alsof ze van gouddraad gesponnen waren. En ze vraten een heleboel muggen en vliegen op.
Vorig weekeinde was echter een libel de klos. Waar hommels wel eens dwars door een spinnenweb heenvliegen, lukt libellen dat niet – logisch, met die lange vleugels.
Hierboven: kruisspin met bruinrode heidelibel
In ene kinderlijke bui kun je afvragen of dat nou eigenlijk niet zielig is. Het besef dat een spin je leeg komt zuigen biedt immers geen vrolijk perspectief. En het zal wel pijn doen. Maar hoe zit het met pijn bij insecten?
Maar insecten hebben geen hersenen. Wel zenuwen, en die komen samen in zenuwknopen (de ganglia). Zintuigelijke waarnemingen – in dit geval pijnsignalen – in een of andere vorm kennen ze dus wel, maar vermoedelijk slechts als impuls waarop gereageerd moet worden. Functioneel dus, want voor een pijn- of angstbesef zoals zoogdieren als de mens dat kennen, heb je hersenen nodig.
De vliegen op de foto’s hieronder kregen evenmin een vrolijk perspectief geboden. Libellen (en zelfs de meeste juffers) zijn geduchte rovers. En niet alleen in het larvale stadium.
Hierboven: bruinrode heidelibel met vlieg
Hierboven: paardenbijter (grote jongens, en die eten dus grote prooien) met dambordvlieg
Hierboven: oeverlibel (vrouw) met vlieg (niet gedetermineerd).
Pijn of geen pijn, het blijft zonde om deze mooie diertjes dood te maken omdat ze bijvoorbeeld in ons huis zitten. Zelfs spinnen worden in de tuin losgelaten en mogen genieten van het weer in Nederland.
Spinnen laat ik binnen lekker zitten. Goed tegen de muggen. Mijn vrouw denkt daar anders over; die doet ze naar buiten….
Ik lees op verschillende sites dat insecten wel degelijk hersenen hebben. Wie heeft er nou gelijk?
Ik denk dat er soms, om het begrijpelijk te houden, van hersenen gesproken wordt, terwijl er zenuwknopen bedoeld worden. Er zit gewoon heel wat anders in insecten, wat je voor het gemak ook hersenen kunt noemen. Maar het zijn ganglia. Insecten zijn – maar dat schreef ik al, daarom in staat om te reageren op prikkels. Hier wordt het wellicht wat duidelijker. Hersenen zoals zoogdieren die bijvoorbeeld hebben, hebben ze niet. De Engelse Wikipedia is ook wel redelijk duidelijk.
Mooi verteld en prachtige foto’s erbij, tja dat is ook de natuur, wat Bas al schreef: eten en gegeten worden.
groetjes Ghita
Het blijft toch eten of gegeten worden
Uiteindelijk wel. Ook wij worden vroeg of laat opgegeten. Maar dan zijn we reeds overleden.
Ik blijf je stukjes geweldig vinden om te lezen! 🙂
Dank je wel Hannah!