Een paardenbloem in de tuin; de eerste dit jaar. Misschien is het je ook opgevallen: alle voorjaarsbloemen zijn geel of wit. Nee, blauwe druifjes niet. Maar die komen van nature hier niet voor. Sowieso: over druifjes is al het nodige gezegd.
In de natuur zijn ze dus wit of geel. Maar waarom?
Hieronder: de eerste paardenbloem in de tuin. Mijn vrouw trok ze vroeger uit de grond. Nu niet meer.
Waarom zijn paardenbloemen geel?
Ik zag twee weken terug de eerste bloem, een paardenbloem, in de tuin. Vandaar die vraag. Maar misschien moet ik ‘hem breder trekken’, om eens wat manageriale brabbeltaal te gebruiken. Waarom zijn voorjaarsbloemen geel, en wit?
Het heeft waarschijnlijk met ultraviolet licht te maken. Dat kunnen bestuivers als bijen en hommels goed zien. En zeker in het voorjaar, wanneer bestuivers nog niet talrijk zijn, moeten die beestjes de bloemen natuurlijk wel kunnen vinden.
Bijen en hommels zien geel en wit als fel blauw, en dat valt op. De meeste bloemen en struiken in ons land worden bestoven door insecten en dus zijn de meeste bloemen hier – in de natuur – geel of wit.
En let maar op: bloemen die door de wind worden bestoven, vallen helemaal niet op. Niet nodig.
De wilg in de tuin
In onze tuin staat sinds een jaar of vier een knotwilg. Ik denk, om precies te zijn, een schietwilg. Ik weet het niet zeker; ik heb op enig moment samen met goede vriend Maarten gewoon maar eens een dikke tak van een wilg in het bosje om de hoek afgezaagd, en die tak thuis in de grond gezet.
Deze winter heb ik hem voor het eerst niet geknot en nu hoop ik op wilgenkatjes. Als het een schietwilg is, zijn die katjes geel en het stuifmeel ook. En dat betekent (juist!) dat er bijen en hommels op af zullen komen!
Hieronder: in de zomer trekt de wilg in elk geval luizen en mieren. Kan ik met een flesje bier in de hand een hele tijd naar staan kijken.