Eten uit de natuur is natuurlijk leuk. Kreeften bijvoorbeeld. Maar eten dat niet wegloopt – zoals de hazelnoot – is makkelijker.
Het is nu de tijd om hazelnoten te plukken of te rapen. En van hazelnoten kun je natuurlijk van alles maken maar wie zelf pindakaas maakt, maakt ook hazelnootpasta!
Natuurlijk: zelf gemaakte hazelnootpasta is gezonder. Net als Calvé pindakaas bestaat Nutella voor een groot deel uit onverzadigde vetten, en Nutella bestaat ook nog eens voor 57% uit suiker. Maar als je zelfgemaakte eten heel gezond, maar niet te vreten is, ben je nog niks opgeschoten. Het moet dus vooral lekker worden.
Hieronder: twee hazelnoten.
Zoals gezegd: het is nu de tijd voor hazelnoten. Die moesten we dus zoeken. Aangezien mijn zoontje ook verslaafd is aan het zoeken van kastanjes, leek hij de juiste man om mee te nemen. En dat ging dan ook prima, tot hij ergens kastanjes ontdekte. “Die kun je niet vreten!”, probeerde ik nog maar die boodschap kwam niet aan. Mijn helper was ik kwijt. Hoe dan ook: er lagen er zat.
Hieronder: onze vensterbank. Vol hazelnoten.
Hazelnootboorder
De volgende stap vroeg wat geduld: het kraken van de noten. Stuk voor stuk. Grappig is de hazelnootboorder: een kever die zijn ei in een hazelnoot legt, waarna de larve vervolgend de hazelnoot opeet en door een gaatje in de schil naar buiten kruipt. Hazelnoten met zo’n gaatje zijn daarom waardeloos. Maar niet altijd zie je dat gaatje. Ik schat in dan 1/10 van de hazelnoten leeg was.
Hieronder: een hazelnootboorder was me voor.
En verder?
Roosteren en ontvellen. Geen problemen tegengekomen. De noten heb ik met vel op een stuk bakpapier in de oven gedaan (8 minuten op 180 graden), en daarna heb ik de velletjes eraf gehaald. Ging heel makkelijk.
Toen de hele zooi met de staafmixer aangepakt, beetje kokosvet erbij, beetje cacao, theelepel vanille-essence en een eetlepel poedersuiker er bij gedaan. Nog maar even flink gemaald, en klaar!
Hieronder: beschuit (niet zelf gemaakt) met hazelnootpasta.
Maar was het te vreten?
Volgens Bram (5) niet. Niet zoet genoeg, denk ik. Ik vond het zelf bijzonder lekker. Mijn vrouw vond het tijdens het maken al naar gebak ruiken en een kennis stelde voor hazelnootgebak te maken met hazelnootpasta. Dat zie ik helemaal voor me: hazelnootcake bakken, in tweeën snijden en er hazelnootpasta tussen doen.
Conclusie: Ik ga dit vaker doen. Sterker nog: ik ben net terug van een hazelnootraapsessie.