Ik fietste zondagmiddag – in mijn overhemd met opgerolde mouwen – door de polder. Ik zag klepperende ooievaars. En later 204 grutto’s. Nou, dan weet je dat het lente is.
Ooievaars en grutto’s
In de polder vlakbij ons huis is een groot weiland in gebruik als agrarische natuur. Laag intensief gebruik, met alle ruimte voor weidevogels. Maar verderop staan twee ooievaarsnesten. Ik had altijd het idee dat die ooievaars wel eens aardig wat jonge weidevogels zouden kunnen verorberen. Maar dat schijnen ze niet te kunnen: de kuikens zouden te snel zijn.
Hieronder: nu even niet klepperende ooievaars
Hieronder: 204 grutto’s. Nou ja, een deel van de 204 grutto’s en ook wat kieviten. En ik wist ook niet dat het er 204 waren, maar dat werd me verteld door betere vogelaars dan ik.
Zomertaling
Prachtig, die grutto’s, al kwam ik op het verkeerde moment, want er ging er geen een de lucht in. Maar het was dankzij een stel bevriende vogelaars dat ik vanaf dezelfde plek een zomertaling zag. Mijn eerste!
Voor wie zich nu afvraagt wat in hemelsnaam een zomertaling is: het is een klein soort eend, en redelijk zeldzaam.
Wat je natuurlijk ook kunt afvragen is wat taling betekent. Of beter: waarom heet de taling taling? Ik plagieer: misschien ligt de sleutel bij de Hollandse vorm: teeling. Zo heette de taling vroeger in het westen van ons land.
Stel dat -ling in teeling het verkleiningsachtervoegsel -ling is (zoals -je in huisje en -pje in boompje), wat zou dan het grondwoord tee kunnen betekenen?
In de middeleeuwen was tee het woord voor ‘teen’ (teen was vroeger het meervoud van tee en betekende dus ‘tenen’!). Teeling zou dan letterlijk ‘teentje’ betekenen. Als dat klopt, dan is de taling zo genoemd omdat het een mini-eendje is (bron).
Maar nog leuker is hun Latijnse naam: Anas querquedula.
Anas betekent eend en querquedula is een klanknabootsing, een onomatopee.
Enfin. Als je bij een stel klepperende ooievaars al aan lente denkt, wat denk je dan wel niet bij een zomertaling?! Ik fietste met een heel goed humeur naar huis.
Hieronder: de zomertaling
Oh ja, dat soort mensen kom ik ook tegen. En van elk piepje weten ze te vertellen welke vogel en ook nog of het een juveniel exemplaar is 🙂 Ik ben een natuurliefhebber, maar zonder dat ‘allround’. Maar grutto’s herken ik dan wel 😉
Hij staat er echt geweldig mooi op.hier zou ik heel trots op zijn.
Dank je wel! Ik vond het heel gaaf om dat beestje – het is maar een klein eendje – gezien te hebben. Morgen ga ik even kijken of hij nog in de buurt zit. Wie weet!
Fraaie foto van die taling hoor!
Hartelijk dank voor deze lavenis!
Ik wilde al vragen: hoe weet je dat het er 204 zijn? Ik heb ook zo’n foto – genomen in de Bovenkerkerpolder – met 204 grutto’s er op. Maar het kunnen er ook minder zijn haha. In ieder geval werd ik helemaal blij van die grote groep!
En fantastisch, die zomertaling! Dat is dan weer een groots moment. Dank je wel voor de uitleg waar zijn (haar) naam vandaan komt!
Groetjes, Marjon.
Ik ken échte vogelaars (en die kwam ik daar dus tegen), die tellen alles en die zien alles veel beter dan ik. Ik heb zo iemand wel eens even naar een valk in de lucht zien kijken en horen mompelen “Roodpootvalk, eerste winter.”. Ik ben een allround natuurliefhebber. Ik weet van alles wel wat, maar deze mensen weten echt heul veul van vogels.