Reuzenbever
Ik ken iemand, die woont in de uiterwaarden van de Lek (Ha, Erica!). Elk jaar zwemmen daar bevers, en ik heb al een paar keer geprobeerd ze te fotograferen. Tevergeefs. Ik en de bevers blijven elkaar tot nu toe mislopen.
Maar vorig jaar vond ik een bot. Aan een bot op zich kan ik hoogstens zien dat het fossiel is, maar mijn goede vriend Maarten kan me altijd verder helpen, en daarom weet ik dat het een fossiel bot van een (reeds lang uitgestorven) reuzenbever is.
Hieronder: het bot. Overigens niet veel groter dan dat van een gewone bever.
Reuzenbever?
Het gekke is: die reuzenbever was helemaal niet zo groot. Ongeveer net zo groot als de hedendaagse Europese bever. In Noord-Amerika had je een bever die zo groot was als een zwarte beer. Kijk, dán heb je het over een reuzenbever.
Maar goed. De eerste eigenaar van dit bot leefde vermoedelijk in het midden-pleistoceen. Dat wil zeggen tussen 126.000 en 781.000 geleden, want de de reuzenbever stierf aan het eind van dat Midden-Pleistoceen, zo’n 200.000 jaar geleden, uit.
Maar: ik vond het bot op de Zandmotor. De meeste Zandmotorbotten zijn tussen de 40.000 en 7000 jaar oud. Nu word het verwarrend, inderdaad. Ik moet dat nog eens navragen.
Deze reuzenbever zag er overigens iets anders uit dan onze bever. In houding en gedrag leken ze meer op de beverrat. Van een reuzenbever heb ik logischerwijs geen foto maar van de beverrat wel. Ik heb een paar keer beverratten gezien, en dat was telkens in Frankrijk. Alleraardigste en nieuwsgierige beestjes – exoten trouwens – die ‘bestreden’ worden omdat ze schade kunnen aanrichten aan waterlopen.
Hieronder: de beverrat.
De bevers van de uiterwaarden
Mijn informant in de uiterwaarden houdt me op de hoogte en zodra die bevers weer gesignaleerd worden ga ik erheen. Als het niet lukt met de bevers sta ik in elk geval op een mooie plek. Een beetje om je heen staan kijken in de natuur, terwijl je gedachten weg dwarrelen, is altijd goed. Wie weet zie ik er een lepelaar of zo. Zou niet de eerste keer zijn.
Hieronder: kijk, dát bot.